29 Ocak: Batı Trakya Türklerinin Hak Mücadelesi

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Mücadelesi: Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu Açıkladı

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin uzun yıllardır ihlal edilmiş vatandaşlık haklarını geri talep etmek amacıyla 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de toplandıklarını ve bu tarihin hak mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Hüseyinoğlu, temel vatandaşlık haklarının iade edilmesini ve etnik Türk kimliği inkarının son bulmasını isteyen Batı Trakya Türklerinin, 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de başlattıkları mücadeleyle bu tarihin “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” ilan edildiğini aktardı.

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, bu tarihte 10 binden fazla Batı Trakya Türk Müslüman azınlığı mensubunun bir araya gelerek Yunanistan’ın uyguladığı baskı politikalarını protesto ettiklerini belirtti.

29 Ocak 1988’in ikinci yıl dönümünde, Gümülcine’de Türklere ait iş yerlerine yönelik ırkçı saldırıların yaşandığını hatırlatan Hüseyinoğlu, 300’e yakın iş yerinin talan edildiğini ve şehir merkezinde vandalizm ve şiddet olaylarının gerçekleştiğini ifade etti.

Hüseyinoğlu, yaşanan olaylar sonucunda Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik politika değişikliğine gittiğini belirtirken, azınlık hakları konusunda yaşanan sorunların halen devam ettiğini vurguladı.

Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da farklı hak gasplarına maruz kaldığını belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin haklarını elde etmek için büyük mücadele verdiklerini ve 29 Ocak 1988’de topladıkları temel isteklerle eşitlik ilkesi çerçevesinde haklarını aradıklarını söyledi.

Son olarak, Hüseyinoğlu, Batı Trakya’nın Meriç, Rodop ve İskeçe bölgelerinden oluştuğunu ve bu bölgelerde yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığını belirtti.

Related Posts

Trafikte tartıştığı sürücüye satırla saldırdı

İzmir’de trafikte sürücülerden biri, diğerine satırla saldırdı. Yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı.

Özgür Özel’den Saraçhane’de ‘kayyum’ çıkışı: ‘Biz bu binadan çıkarsak Türkiye’yi yönetmeye gideriz!’

Saraçhane’de konuşan CHP lideri Özgür Özel, “Getirmeye çalıştığı kayyumun hevesi kursağında kaldı” dedi. İBB’ye yönelik 2. dalga operasyonlara tepki gösteren CHP lideri, “Bu ikinci dalganın amacı şu, güya İBB gibi bir kurumu çökertecek, işleyemez hale getirecek, hizmetler aksayacak. Siz bu binadan İstanbul’un yönetilmesine engel olamazsınız!” dedi. Özel, Murat Ongun’un eşinin gözaltına alınmasına da sert tepki gösterdi.

Bahçeli’den PKK’ya ön şartsız “Öcalan’a itaat” çağrısı

MHP lideri Bahçeli, iktidarın silah bırakma kongresi beklediği PKK’nın Öcalan’a ön şartsız “itaat etmesi” gerektiğini söyledi. Bahçeli, Suriyeli Kürtlerin Kamışlı’daki konferansına katılan DEM Parti’ye de tepki gösterdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı ne zaman?

Aile Bakanlığı tarafından düzenlenen görevde yükselme sınavının detayları açıklandı. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavına dair başvurular, merkez.aile.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Peki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı ne zaman?

Ukrayna: Rusya’nın saldırısında 12 yaşındaki çocuk öldü

Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine düzenlediği İHA saldırılarında bir çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

İBB soruşturmasında gözaltı sayısı yükseldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında bir kişi daha gözaltına alındı. 52 kişinin emniyetteki işlemleri devam ederken şüphelilerin yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Öte yandan İBB Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun emniyette verdiği ifadeye ulaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir