6,2’lik depremin korkusu, altını bankalara taşıttı

İstanbul Depreminin Etkisi: Yatırım Alışkanlıkları Değişiyor

23 Nisan 2025’te İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar, milyonlarca vatandaş arasında büyük bir paniğe neden oldu. Bu korkunun etkisiyle yatırım alışkanlıklarında da belirgin değişiklikler yaşanmaya başladı.

Türkiye’de en popüler yatırım aracı olan altın, genellikle ‘yastık altı’ olarak bilinen fiziksel olarak saklanırken, depremin etkisiyle evlerinde altın bulunduran vatandaşlar bankalara akın etmeye başladılar.

Kiralık Kasa Talebi Artıyor

Son iki haftada bankaların müşterilerine sunduğu ziynet eşyaları ve altın gibi yatırım araçlarını korumak amacıyla kiraladığı kasalara talep rekor seviyelere ulaştı. Ayrıca altın alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği KAD-SİS platformuna da ilgi artmış durumda.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre; olası bir büyük depremin ardından artabilecek hırsızlık vakaları vatandaşları endişelendirirken, birikimlerini güvenli bir limana aktaran vatandaşlar KAD-SİS (Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi) uygulamasına büyük ilgi gösteriyor. 2024 yılında KAD-SİS aracılığıyla bankalara aktarılan altın miktarı bir önceki yıla göre yüzde 35 artarken, bu durum halkın güvenli yatırım anlayışındaki değişimi gösteriyor.

Sistemdeki Altın Fiziki Olarak Teslim Alınıyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altınlarını güvence altına almak isteyenler için KAD-SİS sisteminin en mantıklı çözüm olduğunu belirtiyor. Evde fiziki olarak bulunan altınların güvence altına alınabilmesi için KAD-SİS sisteminin kullanılabileceğini ifade eden Memiş, altınların bu sistem aracılığıyla 24 ayara çevrilebileceğini ve banka hesaplarına aktarılabileceğini vurguluyor.

İstanbul’da faaliyet gösteren kuyumcu Halit Gözüpek, son aylarda fiziki altın konusunda büyük bir değişim yaşandığını belirtiyor. Gözüpek, müşterilerin artık altınlarını evde saklamak istemediklerini ve deprem gibi riskler nedeniyle altınlarını bankalara yatırdıklarını söylüyor. Bu durum, sadece bireysel güvenlik kaygılarını değil, aynı zamanda finansal sistemin daha sağlam temellere oturmasını da sağlıyor.

Related Posts

Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor

ABD’de Filistin’e destek verdiği için gözaltına alınan ve 25 Mart’tan itibaren tutuklu bulunan Tufts Üniversitesi’nde Fulbright burslusu doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk bugün hakim karşısına çıkıyor. Mahkeme Öztürk’ün tutukluluğuna itirazı ve kefaletle serbest bırakılması talebini değerlendirecek.

İsrail ordusu da doğruladı: Filistin’de ev patlatmaya hazırlanan 2 asker öldürüldü

İsrail ordusu dün Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah kentinde 2 askerin öldüğünü 4’ü ağır olmak üzere 6 askerin ise yaralandığını duyurdu. Ölen İsrail askerleri 20 yaşındaki Yishai Elyakim Urbach, ve 21 yaşındaki Yam Frid olarak açıklandı …

CHP Yozgat’ı anketle ölçtü: Kentte Cumhur 15 puan eridi!

CHP’nin, 19 Nisan’daki Yozgat mitinginin ardından yaptırdığı ankette dikkat çeken sonuçlar yer aldı. Ankette CHP ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu desteklerini artırdığı görüldü.

İsrail basını: Trump Netanyahu ile teması kesti ‘Kimse beni enayi gibi gösteremez’

İsrail Ordu Radyosu muhabiri Yanir Cozin, ABD Başkanı Donald Trump’ın manipüle edildiğine dair şüpheler nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla teması kesmeye karar verdiğini aktardı.

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı son açıklamada gittikçe artan ve yayılan tehlikeye dikkat çekip dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğuna vurgu yaptı.

Bakan Yerlikaya: Operasyonlarda 75 gayrimenkule ve 34 araca el kondu

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Tefecilik yapan organize suç örgütüne karşı 3 ilde düzenlenen operasyonların detaylarını paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir