29 Ocak: Batı Trakya Türklerinin Hak Mücadelesi

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Mücadelesi: Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu Açıkladı

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin uzun yıllardır ihlal edilmiş vatandaşlık haklarını geri talep etmek amacıyla 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de toplandıklarını ve bu tarihin hak mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Hüseyinoğlu, temel vatandaşlık haklarının iade edilmesini ve etnik Türk kimliği inkarının son bulmasını isteyen Batı Trakya Türklerinin, 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de başlattıkları mücadeleyle bu tarihin “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” ilan edildiğini aktardı.

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, bu tarihte 10 binden fazla Batı Trakya Türk Müslüman azınlığı mensubunun bir araya gelerek Yunanistan’ın uyguladığı baskı politikalarını protesto ettiklerini belirtti.

29 Ocak 1988’in ikinci yıl dönümünde, Gümülcine’de Türklere ait iş yerlerine yönelik ırkçı saldırıların yaşandığını hatırlatan Hüseyinoğlu, 300’e yakın iş yerinin talan edildiğini ve şehir merkezinde vandalizm ve şiddet olaylarının gerçekleştiğini ifade etti.

Hüseyinoğlu, yaşanan olaylar sonucunda Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik politika değişikliğine gittiğini belirtirken, azınlık hakları konusunda yaşanan sorunların halen devam ettiğini vurguladı.

Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da farklı hak gasplarına maruz kaldığını belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin haklarını elde etmek için büyük mücadele verdiklerini ve 29 Ocak 1988’de topladıkları temel isteklerle eşitlik ilkesi çerçevesinde haklarını aradıklarını söyledi.

Son olarak, Hüseyinoğlu, Batı Trakya’nın Meriç, Rodop ve İskeçe bölgelerinden oluştuğunu ve bu bölgelerde yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığını belirtti.

Related Posts

Milyonların gözü Vatikan’a çevrildi! Papa seçimi başlıyor

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan günü hayatını kaybetmesi ve 26 Nisan’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanmasının ardından milyonlar, yeni papanın kim olacağını merak ediyor. Tüm dünyadan …

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Adana’da IŞİD operasyonu: 6 gözaltı

SURİYE’de terör örgütü IŞİD adına faaliyet yürütüp, yasa dışı yollarla ülkeye girdiği tespit edilen 6 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi.

Yazar Süha Oğuzertem yangında can verdi

İstanbul’da 10 katlı bir binanın 1’inci katında çıkan yangında yazar Süha Oğuzertem hayatını kaybetti.

Kanada Başbakanı Carney’den Trump’ın “51. eyalet” söylemine tepki: Kanada satılık değildir

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kanada ABD’nin 51. eyaleti olmalı” söyleminin gerçeklerle örtüşmediğini söyleyen Kanada Başbakanı Mark Carney, “Başkan Trump bir süredir bu konudaki arzusunu dile getirmektedir, ben de her zaman arzu ile gerçeği birbirinden ayırmaya özen gösterdim. Kanada satılık değildir ve asla da olmayacaktır.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırıları barış ve istikrarı hedef almaktadır

“Netanyahu hükümetinin Gazze’deki işgalini genişletme yönündeki son kararı da aynı yayılmacı ve tahripkar anlayışın tezahürüdür”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir