Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Çalışmadan Emekli Olma Kapısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), isteğe bağlı sigortalılık sistemi ile çalışmayan ev kadınları, part-time çalışanlar ve eksik prim günü olanlar için çalışmadan emekli olma imkanı sunuyor. SGK verilerine göre bugün 126 bini aşkın kişi bu fırsattan yararlanıyor.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortalılıktan Yararlanabilir?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın belirttiğine göre, isteğe bağlı sigorta yaptırmak için;

  • SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na aktif kaydı olmamak,
  • Ayda 30 günden az çalışan part-time personel olmak ya da
  • Çalışma hayatına ara veren birey olmak yeterli.

Ayrıca, çocuk doğurup prim günü eksik kalan kadınlar, bu şekilde prim günlerini tamamlayarak emekliliğe hak kazanabiliyor.

Bağ-Kur Statüsünde Emeklilik

İsteğe bağlı sigortalılar, Bağ-Kur’lular gibi değerlendirilir. Bu durumda, emeklilik için;

  • 9.000 gün prim ödenmesi,
  • 60 yaşını doldurmak gerekiyor.

Primler düzenli ve kesintisiz bir şekilde ödenirse, emekli maaşı alma hakkı elde edilir. Ayrıca, sisteme kayıtlı olanlar, genel sağlık sigortasından da faydalanabilirler.

Aylık Prim Ücretleri

2025 yılı asgari ücreti üzerinden belirlenen isteğe bağlı sigorta primleri aşağıdaki aralıklarda değişmektedir:

  • En düşük prim: 8.321 TL
  • En yüksek prim: 62.413 TL

Ödenen primin %20’si emeklilik için, %12’si ise sağlık sigortası için kullanılır. Daha yüksek prim ödemek, daha yüksek emekli maaşı alma şansını artırır.

Başvuru Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigortalı olmak için;

  1. SGK’nın “İsteğe Bağlı Sigortalı Giriş Bildirgesi” doldurulmalıdır.
  2. Form, ikamet edilen ilin SGK merkezine teslim edilmelidir.
  3. Daha önce sistemden çıkanlar da SGK’ya dilekçe vererek tekrar başvuru yapabilir.

Başvuru onaylandığında, sigortalılık başlamış olur.

Related Posts

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Cem Boyner: Bu ülkede sabah uyandığınızda ne olacağı belli değil

Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren ticari gayrimenkul geliştirme yönetim ve danışmanlık şirketi ECE, Türkiye’deki 25. yılını 14. Perakende ve Gayrimenkul Zirvesi’nde kutladı. Zirvede Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, ‘Geçmişten …

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

Sanayi üretimi aylar sonra artışa geçti

Sanayi üretimi mart ayında artışa geçti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, aylık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Dolar günler sonra sert yükselişe geçti

Döviz piyasalarında haftanın son işlem gününde sert yükselişler yaşanıyor. Dolar/TL kuru 38,73 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 43,58 seviyesinde hareketleniyor.

Memur ve emekli zammı için yeni tahmin!

Milyonlarca emekli ve memurun gözü kulağı temmuz ayında yapılacak olan zamma çevrildi. Nisan ayı enflasyon rakamlarının pazartesi günü açıklanmasıyla birlikte maaşlara yapılacak 4 aylık zam farkı netleşmişti. Mayıs ve haziran aylarına dair enflasyon verisinin de açıklanmasıyla birlikte maaşlara yapılacak farklar belli olacak. Peki tahminler neler? Memur ve emeklilere ne kadar zam olur? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir