Yaz aylarındaki riskleri göz ardı etmeyin! Kalıcı görme kaybına neden olabilir

“`html


Göz sağlık riskleri

1- ENFEKSİYÖZ KONJONKTİVİT (Göz Nezlesi)

Gözün dış zarının iltihaplanması olarak bilinen konjonktivit, halk arasında “kırmızı göz hastalığı” şeklinde anılmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde oluşan enfeksiyonlar (virüs veya bakteri kaynaklı) ile ilişkilidir. Kirli havuzlar, denizler, ellerin gözle teması ve ortak kullanılan havlular bu enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir. Gözde görülen kızarıklık, sulanma, çapaklanma, batma ve yanma hissi en sık karşılaşılan belirtilerdendir. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, “Hızla başlanan tedavi, enfeksiyonun yayılmasını önler ve semptomların daha çabuk hafiflemesini sağlar. Genellikle virüs kaynaklı konjonktivit destekleyici tedavi ile geçerken, bakteriyel form için antibiyotik damlaları gereklidir.” ifadelerini kullanıyor.

Önleme Yöntemleri:

  • Kirli havuz ve denizlerden uzak durun.
  • Havuzda yüzme gözlüğü kullanın.
  • Elleri gözle temas ettirmekten kaçının.
  • Kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan sakının.

Alerjik konjonktivit

2- ALERJİK KONJONKTİVİT

Yaz aylarında bolca görülen polen ve toz gibi alerjenlerin neden olduğu göz yüzeyinde meydana gelen reaksiyon, alerjik konjonktivit olarak adlandırılır. Polen, dış ortamdan gelen alerji yapan maddeler ve rüzgarla taşınan partiküller, alerjik konjonktivitin artmasına sebep olabilir. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve çoğu zaman ışık hassasiyeti ile göz kapaklarında şişlik gibi belirtiler gözlemlenir. Doç. Dr. Burak Tanyıldız, gözleri ovuşturmanın korneada incelmeye yol açabileceği konusunda uyarıyor ve erken tanı ile tedavinin süreç boyunca rahatlatıcı olabileceğini belirtiyor. “Alerjik konjonktivit tedavisinde antihistaminik damlalar, soğuk kompres ve gerektiğinde kortizonlu damlalar kullanılır.” diyor.

Önleme Yöntemleri:

  • Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmayın.
  • Eve döndüğünüzde yüzünüzü ve göz çevrenizi temizleyin.
  • Polen temasını azaltmak için gözlük kullanın.

Göz kuruluğu

3- GÖZ KURULUĞU

Gözyaşının yetersizliği veya kalitesinin düşmesi sonucu ortaya çıkan göz kuruluğu, yaz mevsiminde sıkça rastlanmaktadır. Sıcak havalar ve buharlaşma, güneş ve rüzgar maruziyeti, klimalı ortamlarda bulunma ve yetersiz sıvı alımı, göz kuruluğunu tetikleyebilir. Bu durumda yanma, batma, bulanık görme hissi ve göze yabancı cisim girmiş gibi hissetme gibi belirtiler kendini gösterir. Doç. Dr. Burak Tanyıldız, geç kalınmış tedavinin kornea hasarına ve enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiyor. “Tedavi için genellikle suni gözyaşı, nemlendirici damlalar ve çevresel önlemler öneriliyor.” diyor.

Önleme Yöntemleri:

  • Bol miktarda sıvı tüketin.
  • Ekran ve klima önünde uzun süre durmayın.
  • UV korumalı gözlük kullanın.

Mikrobik keratit

4- KORNEAL ENFEKSİYONLAR (Mikrobik Keratit)

Mikrobik keratit, kornea tabakasının enfeksiyona uğraması olarak bilinmektedir ve özellikle kontakt lens kullanan bireylerde sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Lensle denize ya da havuza girmek, hijyen eksikliği ve gözde meydana gelen darbelere bağlı olarak gelişmektedir. Gözde ağrı, kızarıklık, ışık hassasiyeti ve görme kaybı bu durumun belirtisidir. Erken teşhis edilmeyen vakalarda, kornea ülseri ve kalıcı görme kaybı yaşanabilir. Tedavi için antibiyotikli damlalar ve yoğun takip şarttır, kimi durumlarda cerrahî müdahale de gerekebilir.

Önleme Yöntemleri:

  • Lensle havuza veya denize girmeyin.
  • Lenslerin hijyenine özen gösterin.
  • Lens takmadan önce ve çıkardıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.

Sarı nokta hastalığı

5- SARI NOKTA HASTALIĞI (Maküla Dejenerasyonu)

Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, zamanla gözün keskin görmesini sağlayan sinir tabakasında hasara yol açabilmektedir. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, sarı nokta hastalığında ileri yaşlarda düz çizgilerin bozulması ve merkezi görme kaybı yaşandığını belirtiyor. “Kuru tipinde özel vitamin takviyeleri ile ilerleyişin yavaşlatıldığını, yaş tipinde ise görüş kaybını durdurmak için göz içine yapılan anti-VEGF iğnelerinin kullanıldığını” belirtiyor. Bu hastalığın düzenli takibi son derece mühimdir.

Önleme Yöntemleri:

  • UV filtreli güneş gözlüğü takın.
  • Güneşli havalarda şapka giymeyi unutmayın.
  • Kum ve deniz gibi yansıtan alanlarda daha dikkatli olun.

Katarakt hastalığı

6- KATARAKT

Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, gözdeki doğal lensin saydamlığını kaybetmesine ve bulanık görme sorununa yol açabilmektedir. Bulanık veya çift görme, ışığa karşı aşırı duyarlılık, gözlük numarasının sık sık değişmesi ve renklerin solması katarakt belirtileri arasındadır. Doç. Dr. Burak Tanyıldız, kataraktın ciddi görme kaybına sebep olabileceği için erken tedavi edilmesinin önemini vurguluyor. “Kataraktın tek etkili tedavisi cerrahidir; bu süreçte bulanık lens çıkarılarak yapay lensle değiştirilir.” açıklamasını yapıyor.

Önleme Yöntemleri:

  • UV filtreli güneş gözlüğü kullanmayı unutmayın.
  • Güneşli saatlerde şapka takmak iyi bir alışkanlıktır.
  • Yansıtıcı yüzeylerde daha dikkatli olun.

“`

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.