Diyabet hastalarına ramazan uyarısı: Oruç kararı hekim onayıyla alınmalı!

DİYABET HASTALARININ ORUÇ TUTMA KARARI BİREYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı. Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına dair önemli açıklamalarda bulunan Ecemiş, hastaların bireysel durumlarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

ORUÇ TUTMASI SAKINCALI OLABİLECEK HASTALAR

Doç. Dr. Ecemiş, oruç tutmanın sakıncalı olabileceği bazı hasta gruplarına da değindi. İnsülin kullanan hastaların yanı sıra, diyabeti kontrol altında olmayan bireyler, diyabete bağlı nörolojik ve kardiyovasküler hastalık geçmişi bulunanlar, böbrek sorunları olanlar ve şeker hastalığına bağlı nörolojik problemleri bulunan kişilere oruç tutmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

DOKTOR KONTROLÜ OLMADAN ORUÇ TUTMAYIN

Ecemiş, diyabet hastalarının oruç tutma kararını mutlaka hekim kontrolünde vermeleri gerektiğini vurgulayarak, hastaların doktorları ile görüşerek uygun bir plan oluşturmaları gerektiğini söyledi. Kan şekeri takiplerinin düzenli olması ve kullanılan ilaçların etkili olması durumunda uygun bir diyet planı ile oruç tutulabileceğini ancak bu sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Hekime danışmadan bireysel karar alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.