Diyabet hastalarına ramazan uyarısı: Oruç kararı hekim onayıyla alınmalı!

DİYABET HASTALARININ ORUÇ TUTMA KARARI BİREYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabet hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı. Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına dair önemli açıklamalarda bulunan Ecemiş, hastaların bireysel durumlarının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

ORUÇ TUTMASI SAKINCALI OLABİLECEK HASTALAR

Doç. Dr. Ecemiş, oruç tutmanın sakıncalı olabileceği bazı hasta gruplarına da değindi. İnsülin kullanan hastaların yanı sıra, diyabeti kontrol altında olmayan bireyler, diyabete bağlı nörolojik ve kardiyovasküler hastalık geçmişi bulunanlar, böbrek sorunları olanlar ve şeker hastalığına bağlı nörolojik problemleri bulunan kişilere oruç tutmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

DOKTOR KONTROLÜ OLMADAN ORUÇ TUTMAYIN

Ecemiş, diyabet hastalarının oruç tutma kararını mutlaka hekim kontrolünde vermeleri gerektiğini vurgulayarak, hastaların doktorları ile görüşerek uygun bir plan oluşturmaları gerektiğini söyledi. Kan şekeri takiplerinin düzenli olması ve kullanılan ilaçların etkili olması durumunda uygun bir diyet planı ile oruç tutulabileceğini ancak bu sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Hekime danışmadan bireysel karar alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.