Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

Buzulların Hızla Eriyerek Volkanik Patlamalara Yol Açabileceği Uyarısı

Dünya şu anda yakın zamanda bir volkanik tehlikeyle karşı karşıya değil. Ancak yapılan araştırmalar, buzulların hızla erimesinin ileride volkanik patlama riskini artırabileceğini gösteriyor.

Bu durumun etkisinin yüzlerce hatta binlerce yıl içinde ortaya çıkması bekleniyor. Özellikle Antarktika gibi buzulların altında 100’den fazla gizli volkan bulunan bölgelerde erken tedbir almak büyük önem taşımaktadır.

Yeni Araştırma İlginç Bulgular Ortaya Koydu

Yapılan araştırma, Patagonya buz tabakasının 18 bin yıl önceki durumunu inceleyerek ilginç sonuçlar elde etti. O dönemde, kalın buz tabakasının altındaki magma, yerin 10-15 kilometre altında sıkışıp kristalleşmişti.

İklim değişikliği ve buzulların erimesi sonucunda bu baskı azaldı, yer kabuğu yukarı doğru itildi ve magma içindeki gazlar genişleyerek volkanik patlamalara sebep oldu.

Bilim insanları, Şili’deki altı volkanı analiz ederek geçmiş patlamaları inceledi. Mocho-Choshuenco volkanının aktivitesinin, bölgedeki buzulların çekilmesinden ciddi şekilde etkilendiği ortaya çıktı. Buzulların çekilmesinden yaklaşık 3 ila 5 bin yıl sonra volkanik patlamaların gerçekleştiği belirlendi.

Patagonya’daki buzulların hızla erimesiyle bölgedeki bazı kara parçalarının beklenmedik şekilde yükselmesi bilim insanlarını endişelendiriyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden volkan uzmanı Pablo Moreno-Yaeger, “Buzullar, altlarındaki volkanların patlama hacmini genellikle azaltır. Ancak iklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesi sonucunda, bu volkanların daha sık ve şiddetli patlamalar yapabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İzlanda’da da Benzer Durumlar Gözlemlendi

İzlanda’da volkanları ve buzulları inceleyen bilim insanları, benzer durumların yaşandığını gözlemledi. Ancak yapılan yeni çalışma, benzer etkinin kıta genelinde de yaşanabileceğini gösteren ilk araştırmalardan biri oldu.

Moreno-Yaeger, “Araştırmamız, bu durumun sadece İzlanda’ya özgü olmadığını, Antarktika’da da olabileceğini gösteriyor. Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Rusya gibi kıtasal bölgeler de artık bilim insanlarının yakından takip etmesi gereken yerler” ifadelerini kullandı.

Antarktika’daki simülasyonlar, buzulların aşırı erimesinin gelecekteki volkanik patlamaları artırabileceğini ortaya koyuyor. Magma, buz tabakasını tamamen delmese de, içeriden erimese yol açabilir.

Moreno-Yaeger, “Uzun vadede gerçekleşen birden fazla patlamanın kümülatif etkisi, sera gazlarının artmasına ve dolayısıyla küresel ısınmayı tetiklemesine neden olabilir. Bu da eriyen buzulların patlamalara yol açtığı, patlamaların da daha fazla erime ve ısınmaya sebep olduğu bir kısır döngü oluşturur” açıklamasını yaptı.

Bilim insanları, bu tür felaket senaryolarını mümkün olan en erken aşamada tespit ederek önlem almayı amaçlıyor.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Tesla’dan bir ilk: Sürücüsüz araç sahibine teslim edildi

Otoban ve ara sokaklardan geçen sürücüsüz araç, yolu başarıyla kat etti

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.