Evinin altında 2 bin yıllık parmak izleriyle yaşıyor

“`html

Konağı satın alarak temizlik ve restorasyon işlemlerini üstlenen Mustafa Halıcıoğlu, evinin altında gizli bir yer altı şehri keşfetti. Temizlik çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu tarihi alanın duvarlarındaki parmak ve kazma izlerine dokunmadıklarını belirten Halıcıoğlu, bu değerli mirası geleceğe taşımak için çaba gösterdiklerini ifade etti. “Bu mekan, babama ve onun babasına ait. Biz de bu mirası sürdürerek burada yaşıyoruz,” dedi.

Bölgede zamanla yerleşimlerin terk edildiğini ve köylülerin başka yerlere göç ettiğini anlatan Halıcıoğlu, “Babamın evine son 20 yıldır hiç dokunmamıştık. Bu alan, bir nevi geçmişimizin izlerini taşıyor. Restore ettik ve burada tarih gün yüzüne çıktı. Buranın dünya çapında tanınmasını istiyoruz. Köyümüzde Mimar Sinan gibi önemli bir şahsiyetin varlığı bunun en büyük kanıtı,” diye ekledi.

Mimar Sinan’ın yaşadığı bölgede önemli izler bıraktığını ifade eden Halıcıoğlu, “Onun için bu tarihi mirasa sahip çıkmak hepimizin görevi. Devletten destek beklemek yerine, herkes dedelerinden miras kalan bu alanları korumalı ve turizme kazandırmalı,” dedi. “2 bin yıl öncesine ait kazma ve parmak izleri, olduğu gibi günümüze yansıdı ve biz de bunu geleceğe aktarmaya çalışıyoruz.”

“Böyle bir tarih yok olmamalı”

Mustafa Halıcıoğlu, kendi imkanlarıyla bu tarihi alanı gün yüzüne çıkarmaya çalıştığını, ancak yerel yönetimlerin de daha fazla destek vermesini umduğunu belirtti. “Burasının bir yer altı şehri olduğunu biliyorduk ama koşullar o zaman pek elverişli değildi. Molozları çıkardıkça tarih açığa çıktı. Uzman kişiler burayı inceledi ve tarihi eserlerimizi koruma çalışmaları devam ediyor. Tüm bu destekler için Valimiz Gökmen Çiçek’e teşekkür ederiz. Ancak bu iş sadece bir kişinin katkısıyla olmamalı,” dedi ve ekledi: “Buranın tarihi önemi herkes tarafından anlaşılmalı.”

Koramaz Vadisi’nde yer alan birçok oyma yapı ile ilgili bilgiler veren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtım Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, “Yeralan yapılar, topluma özel nitelikler taşıyor; bu evlerin altında birçok örneği bir arada bulmak mümkün,” dedi.

Koramaz Vadisi, kaya oyma dini yapılarıyla zengin bir tarih sunuyor. Bu yapılar, 2000 yıl öncesine kadar uzanan somut tarihi eserler içeriyor. Özsoy, “Freskler aracılığıyla tarihi sürekliliği belirlemek mümkün. Sanat tarihçileri, bu resimlerin içindeki yöntemleri ve kullanılan malzemeyi inceleyerek tarihi kesinlik sağlayabiliyorlar,” dedi.

Prof. Dr. Özsoy, Anadolu ve dünya genelindeki benzer yapılar hakkında bilgi vererek, “Burada yer altı şehirlerinin örneklerini görebiliriz. Ağırnas, yer altındaki hayat tarzıyla dikkat çekiyor. Bu tür yerler, geçmişte insan yaşamının alanlarını nasıl şekillendirdiğini gösteriyor,” dedi.

Burası, hem Anadolu hem de dünya için ilgi çekici bir alan. Yer altındaki bu yapılar, sıradan bir yaşamın parçası olmasına rağmen, tarihi bir kültürü yansıtıyor. “Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmalıyız. 2000 yılı aşkın bir tarihleme yapmak mümkün,” diye ekledi.

“`

Related Posts

‘Birinciyiz’ diyen Erdoğan’a son ankette soğuk duş

Piar Araştırma’nın son anketinde partisinin ‘birinci’, CHP’nin ‘ikinci’ olduğunu öne süren Erdoğan’ı üzecek sonuç çıktı. Buna göre, CHP yüzde 32,5 oy alırken AKP ise yüzde 30,2’de kaldı; dört partinin barajı geçtiği ankette Zafer Partisi’nin oranı da dikkat çekti.

Deniz bisikleti yaparken kaybolan baba ve oğuldan acı haber

Almanya’nın Garmisch-Partenkirchen bölgesindeki Eibsee Gölü’nde, 5 Temmuz günü kaybolan 33 yaşındaki baba ile 6 yaşındaki oğlunun cansız bedenine ulaşıldı. Yedi gün süren yoğun arama çalışmalarına 70’ten fazla görevli, polis dalgıçları, helikopterler …

İnsanların ilgisi, yumurtlamak isteyen caretta carettayı kaçırdı

Antalya’nın Lara Sahili’nde gece saatlerinde yumurtlamak amacıyla kıyıya çıkmak istediği değerlendirilen caretta caretta, çevresini saran insanların ilgisi nedeniyle denize geri döndü.

Nedim Şener İmamoğlu’nun oluşturduğu ‘rüşvet havuzu’nu anlattı: Yüzde 12’lik komisyonla belediyeyi hortumlamış

Gazeteci Nedim Şener, İBB’nin ve eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karıştığı yolsuzluk ve rüşvet skandalına ilişkin canlı yayında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Şener, yolsuzluk çarkının dönmesini sağlayan ‘rüşvet havuzunu’ anlattı.

Hatay’da yüzde yüz elektrikli otobüsler test etti

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), il genelinde kent estetiğine uygun, modern, çevre dostu, engelli erişimine uygun araçlar ile filosunu güçlendirmeye devam ediyor. HBB, vatandaşların şehir içi ulaşımını daha rahat, daha konforlu, daha emniyetli ve …

Araç refüje çarptı, 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı

Kars’ın Selim ilçesinde, refüje çarparak devrilen otomobildeki 1 kişi hayatını kaybetti, biri ağır 4 kişi yaralandı.