Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

Obezite Trendi Gençler Arasında Artıyor: Meyve Tüketimi Önemli

TÜİK’in verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde obezite oranı 2016’da %3,8 iken, 2022 itibarıyla %5’e yükseldi. Bu artışın sadece bireysel değil, toplumsal düzeyde de ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerde görülen obezite artış eğilimini “alarm verici” olarak nitelendirerek, kök nedenlerin bozulan beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve ekran bağımlılığı olduğunu belirtti. Dursun, meyvenin gençler için önemine değinerek, meyvenin bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok faydası olduğunu ve kronik hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını açıkladı.

Obezitenin Getirdiği Riskler Artıyor

Obeziteyle birlikte gençlerde insülin direnci, D vitamini eksikliği, düşük öz güven gibi kısa vadeli etkilerin yanında; Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları ve hormonal bozukluklar gibi uzun vadeli risklerin de hızla arttığı belirtiliyor. Uzmanlar, gençlerde beslenme bozukluklarının ileride sağlık sistemine yük bindireceğini ve üretken nüfusun kalitesini düşüreceğini ifade ediyor. Uzman Diyetisyen Dursun’a danışanlardan Feyza Kömekçi, meyve tüketiminin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatarak, kilo kontrolünde ve sağlıklı yaşamda meyvenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

  • Okullarda zorunlu beslenme eğitimi ve fiziksel aktivite saatlerinin artırılması,
  • Kantinlerde sağlıklı ürün satışının teşviki,
  • Ailelere yönelik bilinçlendirme programları,
  • Gıda reklamlarının düzenlenmesi ve meyve tüketimini teşvik eden kamu kampanyaları.

Uzmanlar, gençlerde meyve tüketiminin sadece beslenme değil, halk sağlığı meselesi olarak ele alınması gerektiğini ifade ediyor. Dursun, meyve tüketiminin zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayarak, meyvenin gençlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Yaz aylarındaki riskleri göz ardı etmeyin! Kalıcı görme kaybına neden olabilir

Yaz ayları havanın sıcak olması ve günlerin uzaması nedeniyle çoğumuzu mutlu ederken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında en yaygın görülen 6 göz hastalığını anlattı.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.