Kanserle bağlantısı ortaya çıktı! Kadınlarda riski iki kat artırıyor

Tip 2 Diyabet, Pankreas ve Karaciğer Kanseri Riskini Artırıyor

Manchester Üniversitesi’nden Kanser Araştırmaları Profesörü Andrew Renehan ve ekibi tarafından yürütülen bir araştırmada yapılan incelemede, 95 bin kişinin sağlık kayıtlarının incelendiği ortaya çıktı. Elde edilen verilere göre, Tip 2 diyabet teşhisi konan kadınların pankreas kanseri riski iki kat artarken, karaciğer kanseri riski ise neredeyse beş katına çıkıyor.

Erkeklerde de benzer bir durum görülüyor. Tip 2 diyabet teşhisi konulan erkeklerde pankreas kanseri riski %74 artarken, karaciğer kanseri riski ise neredeyse dört katına çıkmaktadır. Ayrıca, bağırsak kanseri riski kadınlarda %34, erkeklerde ise %27 oranında yükselmektedir.

Araştırmacılar, verileri analiz ederken diyabet teşhisi alan bireylerde kanser taramalarının sıklığını da göz önünde bulundurarak, bunun erken teşhis oranlarını artırabileceğini belirtti. Bu nedenle, diyabet teşhisinden sonraki ilk yıl içindeki kanser vakaları analiz dışı bırakılmıştır.

Araştırma, UK Biobank veritabanı aracılığıyla İngiltere’deki 500 bin kişinin tıbbi ve yaşam tarzı verilerini kullanarak yapıldı. Araştırmacılar, yeni Tip 2 diyabet teşhis konulan 23 bin 750 kişiyi, diyabeti olmayan 70 binden fazla kontrol grubuyla karşılaştırarak analiz etti.

Diyabetin pankreas ve karaciğer kanserleriyle olan ilişkisi hakkında henüz tam olarak anlaşılamayan nedenler bulunuyor. Ancak, yüksek insülin seviyeleri, yüksek kan şekeri ve kronik iltihaplanmanın bu bağlantıyı açıklayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, kadınlarda hormon seviyeleri, insüline duyarlılık ve vücut yağı gibi faktörlerin risk üzerinde etkili olabileceği belirtilmektedir.

Cancer Research UK’den Sophia Lowes, araştırmanın diyabet ile kanser arasındaki ilişkiyi anlamaya yardımcı olduğunu belirtti. Lowes, diyabetin nasıl ve neden kansere yol açtığı konusunda hala birçok soru işareti bulunduğunu ancak bu tür çalışmaların hastalığın önlenmesi, erken teşhisi ve tedavisi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Uzmanı açıkladı: ‘Bel fıtığının ameliyatsız tedavisi mümkün’

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, “Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bel fıtığı, küresel bir sağlık sorununa dönüşüyor. Robotik lazerle bel fıtığı tedavisini ağrısız, neştersiz ve hızlı bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.