Mehmet Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması

Mehmet Şimşek: Küresel Ekonomi ve Türkiye’nin Görünümü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dördüncü Antalya Diplomasi Forumu’nda “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” panelinde küresel ekonomi, Türkiye’nin mevcut durumu ve gelecekteki ekonomik politikalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, küresel ekonomik politika belirsizliklerinin tarihi rekor seviyelerde olduğunu vurgulayarak, ticarette artan korumacılığın bu belirsizliğe en çok katkı sağlayan faktörlerden biri olduğunu belirtti. 2009’dan bu yana korumacı tedbirlerin 11 kat arttığını söyleyen Şimşek, Türkiye’nin görece güçlü bir konumda bulunduğunu dile getirdi.

“Türkiye Yatırımla Büyüyen Bir Ekonomi”

Şimşek, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin çoğunlukla yatırımlar ve nihai tüketim harcamalarıyla desteklendiğini belirterek, diğer ülkelere göre daha düşük ihracata bağımlılığının Türkiye’yi küresel ticaret savaşları karşısında avantajlı bir konuma getirdiğini söyledi.

Orta Koridor’un ve yeni Kalkınma Yolu’nun bir parçası olan Türkiye’nin bölgedeki barış, güvenlik ve refahı artırmak için bağlantılılık yatırımlarına önem verdiğini vurgulayan Şimşek, yapısal dönüşümlerin kararlılıkla hayata geçirileceğini belirtti.

Enflasyonla mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve bu sürecin devam edeceğini belirtti. Geniş kapsamlı bir politika setine sahip olduklarını ve enflasyonu düşürmek için kararlılıkla çalıştıklarını belirtti.

“Ticaret Savaşının Kazananı Olmaz”

Panel sonrasında katılımcıların sorularını yanıtlayan Şimşek, ticarette korumacılığın Türkiye’yi ve ekonomi politikalarını nasıl etkileyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bizim görmek istediğimiz aslında yine kural temelli, açık, çok taraflı ticaret çerçevelerine geri dönülmesidir” diyen Şimşek, serbest ticarete inandıklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Related Posts

LPG ithalatı şubatta azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 azalarak 234 bin 829 ton oldu.

Asya borsaları Çin hariç pozitif seyrediyor

Asya borsalarında, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ile tarifelere ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunurken, haftanın ilk işlem gününde Çin hariç pozitif seyir izleniyor.

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir