PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Silah Bırakma Çağrısı Türkiye Solundan Destek Gördü
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin terör eylemlerine son verilerek örgütün lağvedilmesi çağrısının ardından PKK lideri Abdullah Öcalan beklenen çağrıyı yaparak, PKK’nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahlarını bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan, Devlet Bahçeli’nin çağrısını olumlu karşıladığını belirterek, silah bırakma çağrısının tarihi sorumluluğunu üstlendiğini ifade etti. Ayrıca, devlet ve toplumla bütünleşme için kongre düzenlenmesi ve karar alınması gerektiğini vurguladı.
Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına ek olarak, silahların bırakılması ve PKK’nin feshedilmesinin demokratik siyaset ve hukuki yönünün tanınması gerektiğini belirten bir not da paylaşıldı.
Bu gelişme sonrası sosyalist partilerden de destek açıklamaları geldi. Türkiye Komünist Partisi (TKP), çatışmaların sona ermesini ve silahların susmasını olumlu karşıladıklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin bölgesel rekabet ve çatışmalarda hamle yaparak sorunların çözülemeyeceğini, demokratik bir Türkiye’nin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, barış, özgürlük ve sosyalizm mücadelesini büyüteceklerini ifade etti.
Emek Partisi’nden (EMEP) yapılan açıklamada ise Abdullah Öcalan’ın çağrısının Kürt sorununun çözümünde bir fırsat olduğu ve demokratik tartışma zemininde ele alınması gerektiği belirtildi. Aynı zamanda, demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, açıklamada, kayyım atamalarına son verilerek seçilmiş belediye başkanlarının göreve başlatılması, anadilinde eğitim taleplerinin karşılanması, sınır ötesi operasyonlara son verilmesi ve tutuklamaların durdurulması gibi adımların atılması gerektiği belirtildi. Bu gelişmelerin hayata geçirilmeden sadece sözlerle sürecin ilerlemeyeceği vurgulandı.
More Stories
Kan donduran olay! Eski eşinin dedesini öldürüp her şeyi itiraf etti
New York’ta orman yangınları nedeniyle acil durum ilan edildi
Beyoğlu’nda 8 Mart Etkinlikleri Yasaklandı