Önce siyasi riskleri ortadan kaldırın

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Çalışan ve Emekli Dengesi Önemli

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’de işsizlik ve sosyal güvenlik verilerine dayanarak yaptığı analizde, çalışan ve emekli dengesine dikkat çekti. Eğilmez, bu dengeyi sağlıklı tutmanın, yatırım ortamını geliştirmenin önemini vurgulayarak, “Her yeni risk, sürekli risk oluşturan bir ülke konumundayken başka bir riskin temelini atıyor” dedi.

1.5 Çalışana Karşılık 1 Emekli

Eğilmez, SGK sisteminde çalışanların ve emeklilerin oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geniş tanımlı işsizlerin işsizlik verilerindeki önemine işaret etti. Yatırım ortamının iyileştirilmesinin işsizliği azaltarak sosyal güvenlik sistemini güçlendireceğini ifade eden Eğilmez, bunun stabil bir ekonomiyle mümkün olacağını belirtti. Eğilmez’e göre, Türkiye’de 1.5 aktif sigortalıya karşılık 1 emekli bulunuyor. Bu oranın sağlıklı kabul edilen rakam ise 4 çalışanın 1 emekliye bakmasıdır. Türkiye’de işsizlik oranının yüksek olduğunu vurgulayan Eğilmez, geniş işsizlik tanımı içinde bulunanların iş bulması ve prim ödemesinin, çalışan/emekli oranını da etkilediğini belirtti. İşsizlik oranının azalmasıyla çalışan/emekli oranının da düzeleceğine dikkat çekti. Eğilmez, Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirerek istihdamı artırması gerektiğini ve bunun da riskleri azaltarak mümkün olacağını söyledi.

Yatırım Ortamı Kırılganlaşıyor

Mahfi Eğilmez yazısını, “Sürekli risk yaratan bir ülke konumundan çıkmadığımız sürece her yeni risk başka bir riskin temelini atıyor. Sosyal ve siyasal riskler arttıkça yatırım ortamı zayıflıyor, yatırımlar azalıyor, azalan yatırımlar da yeni iş imkanlarını kısıtlıyor ve sonuç olarak geniş işsizlik ve dolayısıyla çalışan/emekli oranını düzeltmek mümkün olamıyor” şeklinde sonlandırdı.

Related Posts

Doğurganlık hızı tarihin en düşüğü

Türkiye’de doğurganlık hızı 2024 yılında da 1.48 çocuk olarak gerçekleşti. Bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade eden kaba doğum hızı, 2001 yılında binde 20.3 iken 2024’te binde 11 oldu. 

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.