Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump ve Fed Arasındaki Faiz İndirimi Çekişmesi

Donald Trump ile Fed arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Trump, Fed’in faiz indirimleri konusundaki taleplerinden geri adım atmıyor. Fed’in mayıs ayı toplantısında politika faizinde değişiklik beklenmezken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın söylemleri yakından takip ediliyor.

Enflasyon Baskılarının Faiz İndirimlerine Etkisi

Ekonomik verilerin karmaşık sinyaller vermesi, bankanın yol haritasındaki belirsizlikleri artırıyor. ABD ekonomisinin zayıflaması faiz indirimlerini destekleyebilirken, enflasyon baskılarının faiz indirimlerini olumsuz etkileyebileceği senaryolar masada.

Uzmanlar, Fed’in yılın ikinci yarısında ekonominin durgunluğuyla faiz indirimi yapabileceğini düşünürken, stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerine engel olabileceğini öngörüyor.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, “İş gücü piyasasındaki zayıflığın Fed’i haziran ayında bir faiz indirimi daha yapmaya ikna edeceğini düşünüyoruz. Ancak, tarifelerin enflasyonist etkisi ve sıkı sınır güvenliği, faiz indirimlerinin duraklamasına neden olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Marey, FOMC’nin mayıs ayı toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, Powell’ın toplantının canlı olmayacağını açıkça belirttiğini vurguladı.

ABD’de yaşanan ekonomik verilere bakıldığında, mayıs ayındaki toplantının canlı olmasını gerektirecek bir durum oluşmadığını belirten Marey, tarife beklentisiyle yapılan ön yüklemeler nedeniyle 1. çeyrekteki negatif büyümenin ithalattaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Knightley, “Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin faiz kararlarını etkilediği için ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerini dikkate almıyor. ABD ekonomisi yavaşlarken, büyük faiz indirimleri gündeme gelebilir.” şeklinde görüş bildirdi.

Trump ve Hazine Bakanı’nın faiz indirilmesi taleplerine rağmen Fed’in politika faizinde değişiklik öngörülmediğini belirten Knightley, ekonomik belirsizliğin devam ettiğini ve iş dünyasında gerginliğin arttığını ifade etti.

Tarifelerin ekonomiyi etkilediğini ve belirsizliğin devam etmesi durumunda etkisinin artacağını belirten Knightley, hane halkının fiyat artışlarından endişe duyduğunu ve harcama gücünün kısıtlanmasından kaygılandığını söyledi.

Knightley, “Konut enflasyonunun artabileceğini ve iş dünyasında yatırım harcamalarının yavaşlayabileceğini belirterek, Federal hükümetin harcamalarını kısma eğiliminde olduğu bir dönemde iş piyasasının zor durumda olacağını ifade etti.

Bu durum, ekonomik zayıflamaya karşı faiz indirimlerinin daha agresif bir şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

Türkiye’nin en zengin 100 ismi belli oldu: 10’unu birden 7’ye katladı!

Forbes en zengin 100 Türk listesini açıkladı. Listeye 4 isim ilk defa girerken zenginlerin arasındaki uçurum dikkat çekti. Dört yıl aradan sonra hazırlanan En Zengin 100 Türk listesinde toplam serveti 128,5 milyar dolar olan 108 kişi yer aldı. 10’UNU …

Kahve zincirlerine sıfır vergi müjdesi! Yeni düzenleme yürürlükte

“İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” Resmi Gazetede Yayınlanan karar kapsamında, en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden (TPS-OIC) yapılan ithalatta gümrük vergisi ile ek mali yükümlülük …

Bakan Şimşek Endonezya Maliye Bakanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Mulyani Indrawati ile görüştü.

Ünlü ayakkabı markası satılıyor

Dünyaca ünlü ayakkabı markası Skechers, özel sermaye şirketi 3G Capital’in satın alma teklifini kabul etti. Anlaşmaya göre 3G Capital, Skechers hisseleri için hisse başına 63 dolar nakit ödeme yapacak. Bu teklif, şirketin borsa değerine kıyasla yaklaşık yüzde 30’luk bir prim anlamına geliyor.

Yurttaşlardan TÜİK’e tepki: ‘Hiçbir zaman doğruyu açıklamadı, hep yalan söylüyor’

TÜİK nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıklamasına vatandaşlar tepki gösterdi. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi inanmıyorum, dedi. Başka bir vatandaş ise “Ürünleri düşük gösteriyor. Domates 45-50 lira kilosu toptan. Eriğin yanına yaklaşılmıyor. Çilek, muz hepsi arttı” ifadelerini kullandı.

Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Nisan ayı enflasyon rakamları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yerini aldı. Mayıs ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca yurttaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklaması için bekleyişe geçti. Peki, Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir