Şehir hayatını bırakıp üretime başladılar: Şimdi İstanbul ve Bursa’ya satıyorlar

Ankara Üniversitesi Mezunu Ziraat Mühendisi Erikli, Eskişehir’de Mantar Üretimine Başladı

2014 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun olan 34 yaşındaki ziraat mühendisi Erhan Erikli, uzun yıllar TÜBİTAK ve KOSGEB’de evsel mantar üretim kitleri üzerine çalışmalar yürüttü.

Erikli, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan ve bir süre dış ticaretle ilgilenen Selin Sümerli ile hayatını birleştirdi. Eskişehir’de yaşayan Erikli çifti, 3 sene önce Bilecik’in Koyunlu köyünde 16 dönüm arazi satın alarak şehir hayatını bırakıp köye yerleşti.

Arazilerine kurdukları serada sebze ve meyveler yetiştiren çift, aynı yıl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla başvurdukları “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi”nden yararlanmaya hak kazandı.

Erikli çifti yıllık 8 ila 10 ton mantar üretip İstanbul ile Bursa’daki meyve ve sebze hallerine satıyor.

“İstiridye Mantarı İçin Başvurduk ve Kabul Edildik”

Erhan Erikli, tarımsal üretim süreçlerine duyduğu ilgi nedeniyle ziraat mühendisliğini seçtiğini söyledi.

Koyunlu’nun tarıma elverişli iklime sahip olduğunu belirten Erikli, “Araştırma sonucu burayı bulduk ve yerleştik, mutluyuz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde çalışan arkadaşlar Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi’nden bahsettiler. Önceden mantarla ilgili geçmişim olduğu için bu ürün bize daha uygun geldi. İstiridye mantarı için başvurduk ve kabul edildik.” diye konuştu.

Erikli, hasat başı ortalama 1 ton ürün aldıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Eylül ayında hazırlıklara başlıyoruz. Önce tesisin elektrik aksamlarına bakıp kontrol ediyoruz. Kompostları yerleştirmeden önce dezenfeksiyon yapıyoruz. Daha sonra kompostlarımız geliyor. Bir hafta sonra mantarların çıkacakları delikleri açıyoruz. Karanlık ortamda 3 hafta kuluçka süreci devam ediyor. Yaklaşık 1 hafta mantarların büyümesi sürüyor. Akabinde hasat ediyoruz.”

“İlk Defa Burada Denedim”

Erikli, tesislerini büyütmeyi istediklerini sözlerine ekledi. Selin Sümerli Erikli de eşi sayesinde mantarcılığı öğrendiğini söyledi.

Gün boyu çalıştıklarını anlatan Erikli, “Mantarlarımızla ilgileniyoruz. Seralarda çapalama ve ot temizliği yapıyoruz. Memnunuz, devamını da getirmeyi düşünüyoruz. Önceden yaptığım meslekte çok tatmin olmuyordum. Ben de istiridye mantarını ilk defa burada denedim, daha önce tüketmemiştim. Herkese tavsiye ederim, lezzetli bir mantar.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Başekonomist ‘Beni şaşırtmaz’ dedi, gram altının kaç lira olacağını açıkladı

Altın fiyatları küresel gerilimlerin gölgesinde dalgalı seyrederken, altının rotası yatırımcılar ve alım-satım yapacakların radarında. Bir yandan küresel belirsizliklere dikkat kesilen piyasalar bir yandan da fırtınlı ortamda güvenli liman konumunu …

Almanya’da enflasyon haziranda yüzde 2’ye düştü

Almanya’da haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre yıllık enflasyon, haziranda yüzde 2’ye gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Dev markadan büyük hata: 250 bin yanlış montajlı araç geri çağırıldı

Otomotiv dünyasında güvenlik standartları her geçen gün daha sıkı hâle gelirken, üreticilerin attığı geri çağırma adımları milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Bu kez gündemdeki isim ise Chrysler’in çatı şirketi Stellantis.

Türkiye ile Suriye arasında aktarmasız nakliye başlıyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Suriye ile Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladıklarını belirterek, “Sınır kapılarında yük aktarması sona ererek, yükler aktarma olmaksızın doğrudan Türkiye’den Suriye’ye, Suriye’den Türkiye’ye taşınabilecek” dedi.