Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor


Şirketler Yapay Zeka Becerilerine Sahip Çalışanları İşe Almayı Planlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı.

PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer aldı. 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlanan rapor, işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüler sunuyor.

2030 Yılına Kadar Küresel İşgücünde 170 Milyon Yeni İş Yaratılacak

Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişim, toplam istihdamda yüzde 7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep hızla artıyor. İşverenlerin yüzde 86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğine inanıyor.

Türkiye verilerine göre, yapılan bir rapora göre, Türkiye’de işletmelerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin yüzde 78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almayı planlıyor ve yüzde 70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamaları için eğitmeyi hedefliyor.

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, konuyla ilgili olarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu, küresel işgücünün ve iş dünyasının dönüşümüne dair önemli veriler içeriyor. Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor ve bu oran küresel ortalamayı aşıyor. Türkiye’de en hızlı gelişen beceriler arasında yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik bulunuyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojik yatırımların yanı sıra insan odaklı yönetim, eğitim ve yeni beceri kazandırma süreçlerine odaklanmak gerekiyor. Raporda, kurum kültürüne önem veren Türk kuruluşlarının çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık odaklı olduğu belirtiliyor” dedi.


Related Posts

AB’den KOBİ’lere karbon vergisi müjdesi!

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) yasasının sadeleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu. Açıklamada, yeni düzenlemeyle sınırda karbon vergisi …

Çin’den uzayda savaş provası: Gri Bölge savaşları için geri sayım başladı

Çin’in uzaydaki iddialı adımları, Washington ve Taipei hattında ciddi bir gerginliğe yol açıyor. Resmi açıklamalarında uzay faaliyetlerinin askeri olmadığını savunan Çin’e karşılık, ABD ve Tayvan, Çin’in “uzaydaki köpek dövüşü” olarak adlandırılan …

2 ilde sahte içki operasyonu: 6 kişi tutuklandı

İzmir merkezli 2 ilde operasyon düzenlendi. Piyasa değeri yaklaşık 13 milyon TL olan sahte içki üretim malzemesi ele geçirildi; gözaltına alınan 27 şüpheliden 6’sı tutuklandı.

AKP’li Tayyar’dan hukuk sistemi eleştirisi: Bir el, iktidar suruna tek tek gedik mi açıyor?

AKP’li Şamil Tayyar, Ümit Özdağ’ın hukuki süreci üzerinden adalet sistemini eleştirdi.

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Libya milletvekili Al-Soul: Moldova’daki yürüyüş toplumları parçalamayı hedefleyen bir stratejinin parçası

Moldova’da düzenlenen LGBT yürüyüşüne ve polis müdahalesine ilişkin konuşan Libya milletvekili Ali Al-Soul, bu sürecin toplumları parçalamayı hedefleyen bir stratejinin parçası olduğunu belirtti.