Site aidatları cep yakıyor: Rekor 135 bin lira

Aidatlarda Büyük Artış: Sitenizin Aidatı da Zamlandı mı?

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan çalışmaya göre, büyükşehirlerde özellikle aidat maliyetlerinde büyük oranlı artışlar yaşanıyor. 2025 yılı için belirlenen yeni aidat oranları bazı bölgelerde %65-70 oranında zamlandı.

Artışın temel nedenleri arasında yükselen enerji maliyetleri ve yönetim giderleri yer alıyor. Asgari ücret ve enflasyon artışını geride bırakan aidat zamları, büyükşehirlerde yaşayan site sakinleri için önemli bir maliyet kalemi haline geldi.

ENERJİ, ASGARİ ÜCRET, RUTİN BAKIM

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, aidat zamlarının temel nedenleri arasında artan enerji maliyetleri ve yönetim giderlerinin başı çektiğini belirtti. Özellikle asgari ücretteki düzenlemelerin site yönetimlerinin bütçelerini etkilediğini vurgulayan Kolcuoğlu, “2025 yılı aidat artışlarına baktığımızda, enflasyonun üzerinde bir yükseliş görüyoruz. Bunun en büyük nedeni, enerji maliyetleri ve yönetim giderlerindeki artış” dedi.

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan site sakinleri için aidatların giderek daha büyük bir yük haline geldiği ifade edilirken, bazı bölgelerde konut aidatlarının kira fiyatlarına yaklaştığı belirtiliyor.

REKOR 135 BİN LİRA

Giderlerinin yüzde 70’inden fazlası personel harcamasına bağlı kalemlerden oluşan sitelerin aidatlarında netleşen zamlara göre, en yüksek oran İstanbul Beşiktaş’taki bir yalı sitesine ait. Apti uygulamasının ölçümlerine göre, helikopter pistinden sürekli görev halinde olan sağlık hizmetine kadar içeriklerin sunulduğu sitede aidat ortalaması 135 bin lira seviyesine çıktı. Yine İstanbul’da özellikle mahremiyet alanı sağlayan ve geniş alanları olan villa sitelerinde bu ortalama 30 bin lira ile 55 bin lira arasında bulunuyor.

Related Posts

LPG ithalatı şubatta azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 azalarak 234 bin 829 ton oldu.

Asya borsaları Çin hariç pozitif seyrediyor

Asya borsalarında, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ile tarifelere ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunurken, haftanın ilk işlem gününde Çin hariç pozitif seyir izleniyor.

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.