Tatil planı yaparken dikkat! Rezervasyon yaptırmadan önce bunları kontrol edin mağdur olmayın

Bakanlık Açıkladı: Tatil Planı Yaparken Dikkat!

Bakanlık, yaz ayları ve Kurban Bayramı’na yaklaşırken çeşitli seyahat acentelerinin paket turlar ve otel konaklamaları için reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, bakanlığın tanıtımlar ve tüketici şikayetleri doğrultusunda yaptığı incelemeler sonucunda 2023 yılından bu yana 9 firma hakkında düzenlenen 7 soruşturma raporunun cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği belirtildi. Ayrıca, 21 firma hakkında yapılan denetimler sonucunda yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası uygulandığı, 19 firma hakkındaki denetim sürecinin ise devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, tatil için rezervasyon yaptırırken mağdur olmamak adına tüketicilere dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.

“Sosyal medya, SMS veya e-posta gibi iletişim yollarıyla gelen tekliflerde bulunan tesis resimlerinin ve logo ile işaretlerin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. Satın alma kararı öncesinde seçtiğiniz seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurumlarına kayıtlı olup olmadığını araştırmalısınız. Ayrıca, seyahat acenteleri ve turizm tesisleri hakkındaki bilgilere www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz. Satın alınacak paket turlar veya konaklama sözleşmelerinde yer alan bilgilere dikkat etmek ve sözleşmeleri imzalamadan önce firma ile iletişime geçmek önemlidir.”

İptal Hakkı ve Kapsamı

Açıklamada, önceden planlanan paket turlara beklenmedik durumlar nedeniyle katılamayan tüketicilerin bu durumu bildirimlerle iptal hakkına sahip oldukları vurgulandı.

Açıklamada, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun zorunlu sigortaya ilişkin hükümlerine göre, paket tur düzenleyicisinin sözleşmeyi yerine getirmemesi durumunda tüketicilerin zararlarının sorumluluğunu üstlendiği belirtildi.

Ayrıca, tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanları için uygun tazminat talep edebileceklerine dikkat çekilerek, “Paket tur veya otel rezervasyonlarında cezai şart olmaksızın iptal imkanı sunan ihtiyari sigorta uygulamalarının tüketicilerin faydasına olduğu değerlendirilmektedir.” denildi.

Açıklamada, bireysel tüketici anlaşmazlıklarının çözümünde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerinin yetkili olduğu hatırlatılarak,

“Firmaların eksik veya hatalı hizmetleri nedeniyle mağdur olan tüketiciler, 149 bin liranın altındaki anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, bu miktarın üstündeki durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurabilmektedir. Ancak tüketici mahkemelerine başvurmadan önce ara bulucuya gitmek gerekmektedir.”

Related Posts

SGK Uzmanı zammı açıkladı! Temmuzda kıdem tazminatı ne kadar olur?

Enflasyon farkının belirlenerek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranının kesinleşeceği Temmuz ayında başka bir veri daha ortaya çıkacak: Kıdem tazminatı. Yılın yarısında kıdem tazminatının üst sınırının ne olacağı da belli olacak. Milyonlarca …

Doğurganlık hızı tarihin en düşüğü

Türkiye’de doğurganlık hızı 2024 yılında da 1.48 çocuk olarak gerçekleşti. Bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade eden kaba doğum hızı, 2001 yılında binde 20.3 iken 2024’te binde 11 oldu. 

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.