Tüm hekimlere estetik işlem yapma izni veren yönetmeliğe destek: Talep fazla ancak arz az, sektör merdiven altına kaydı

Sağlık Bakanlığı Estetik Operasyonlarda Branş Kısıtlamasını Kaldırdı

Son yapılan düzenleme ile Sağlık Bakanlığı, estetik operasyonlarında branş kısıtlamasını ortadan kaldırdı. Artık sadece dermatologlar, plastik cerrahi uzmanları ve medikal estetik sertifikasına sahip olanlar değil, göz doktorları, kadın doğum uzmanları, çocuk sağlığı uzmanları ve dahiliye uzmanları da medikal estetik müdahale yapabilecek. Bu düzenlemeye destek verenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var. Hekim sayısının artmasıyla merdiven altı uygulamalarının engelleneceğini savunanlar da bulunmakta.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Geliştirme Derneği (MESTAD) Başkan Yardımcısı Dr. Dağıstan Ayan, “Dolgu, botoks, kök hücre gibi medikal estetik işlemler basit iğneli işlemlerdir. Hastanede damar yolu açmak, katater takmak gibi tüm iğneli işlemleri yapabiliyorken, iş medikal estetiğe gelince ‘Dur bakalım’ diyorlardı. Yasal bir zeminde yapamıyor, sınırları zorluyorduk. Yönetmeliğin değişmesi için açtığımız dava devam ederken, bakanlıktan güzel haber geldi. Ve istediğimizi aldık” şeklinde konuştu.

“Bakanlığın amacı merdiven altı ile mücadele etmek”

Ayan ayrıca şunları ifade etti:

“85 milyonluk bir ülke, 10 milyon hastanın da sağlık turizmi için geldiğini düşünürsek, yaklaşık 100 milyonluk hasta payı, bin 200 dermatoloji uzmanı ile 2 bin 500 plastik cerrah, 4 bin hekimin elinde. Talep fazla. Ancak arz az. Böyle olunca sektör, merdiven altına kaydı ve kendine estetisyen, güzellik uzmanı, kuaför diyen ve çoğu sahte hekim olan yabancı kozmetologlara kaldı. Bakanlığın amacı da bu merdiven altı ile mücadele etmek. Biz de aynı yerdeyiz.”

“Yanlış uygulamaları önleyeceğini düşünüyoruz”

Soybaş’ın aktardığına göre, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nden (TJOD) yapılan açıklamada da genital estetik ve bu alanda yapılan medikal uygulamaların sağlık turizmi açısından önemli olduğu belirtilerek, “Tüm dünyada bu tür uygulamalar genellikle jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Medikal uygulamaların yanı sıra, yaşam kalitesini artırmak ve tedavi amaçlı yapılan genital lazer uygulamaları da önemlidir. Ülkemizde de jinekoloji uzmanları tarafından güvenli ve doğru şekilde yapılan bu uygulamalar, yanlış uygulamaları önleyecektir” denilmektedir.

Yazının tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.

(Hürriyet)


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


Related Posts

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.

Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor.