Uzmanlar Nilüfer’de kalp sağlığını anlattı

“`html

Nilüfer Belediyesi’nden “Kalbimizi Dinliyoruz” Söyleşisi

Nilüfer Belediyesi, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla özel bir söyleşi organize etti. Etkinlikte “Kalbimizi Dinliyoruz” konusu üzerinde durularak, kalp sağlığı hakkında uzmanlar bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, katılımcılara yapay zeka desteği ile kalp taraması yapıldı.

Etkinliğin Detayları

14 – 20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen programda, doktorlar ve uzman kişiler katılarak kalp hastalıkları hakkında çeşitli konuları ele aldılar. Prof. Dr. Murat Çaycı ve Uzm. Dr. Kamuran Çelik’in moderatörlük yaptığı etkinlikte; kalp sağlığını koruma yöntemleri ve hastalıkların önlenmesine dair önemli bilgiler paylaşıldı.

Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde gerçekleşen söyleşinin açılışında Uzm. Dr. Kamuran Çelik, kalbin insan vücudu için ne denli önemli bir organ olduğunu vurguladı.

Her Yıl 300 Bin Kişi Kalp Krizine Kurban Gidiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Arıcan, Türkiye’de 55 yaş altı bireylerde kalp krizi geçirme oranının Avrupa’da en yüksek seviyede olduğunu belirterek, “Ülkemizde her yıl 300 bin kişi kalp krizinden yaşamını yitiriyor. Ölüm nedenleri arasında ikinci sırada inme bulunuyor. Bu durum, kalp sağlığı açısından iç açıcı bir tablo çizmiyor.” şeklinde ifade etti.

Kalp sağlığı için genç yaşlarda alınacak önlemlerin önemine değinen Prof. Dr. Arıcan, “Hayatın ilk 20 yılı, sonraki dönemlerde yaşanacak sağlık durumlarına zemin hazırlar. Kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini azaltmak için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve uyku alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.” dedi.

İnme Durumlarında Erken Müdahalenin Önemi

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Damla Fındık, kalbin insan vücudu üzerindeki etkisini vurgulayarak, kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve inme riskinin kalple doğrudan ilişkili olduğunu aktardı. İnmelerde ilk 3.5 – 6 saatin kritik olduğunu belirten Dr. Fındık, konuşma güçlüğü, yutma zorluğu ve ağızda kayma gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, inmeleri kanamalı, embolik ve iskemik tipte sınıflandırarak, her birinin tedavisinin farklı olduğunu vurguladı. Özellikle iskemik inmenin, kalp-damar hastalıklarında en yaygın ölüm nedeni olduğunu belirtti. İskemik inme durumunda stent veya balon gibi girişimler yapıldığını fakat her pıhtının açılamayacağını ifade etti.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Çaycı ise, sağlıkta alınacak tedavi yollarının kişiye özel olması gerektiğini belirterek, bu tür hastalıkları bulunan bireylerin mutlaka uzman doktorlarla görüşmesi gerektiğini tavsiye etti.

Söyleşinin sonunda, katılımcılar uzmanlara merak ettikleri soruları yönlendirdiler.

Yapay Zeka Destekli Kalp Sağlığı Taraması

Bunun yanı sıra, Nilüfer Belediyesi, Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında Almanya merkezli Cardisio ile işbirliği yaparak ileri teknoloji ile sağlık taraması düzenledi. Yapay zeka destekli test sayesinde, vatandaşların damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları ve yapısal kalp hastalıkları kontrol edildi. Gün boyunca yapılan bu testler, hem vatandaşlar hem de belediye çalışanları tarafından yoğun ilgi gördü.

Detaylı bilgi için Nilüfer Belediyesi resmi web sayfasını ziyaret edin.

“`

Related Posts

Yaz aylarındaki riskleri göz ardı etmeyin! Kalıcı görme kaybına neden olabilir

Yaz ayları havanın sıcak olması ve günlerin uzaması nedeniyle çoğumuzu mutlu ederken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında en yaygın görülen 6 göz hastalığını anlattı.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.