Vücudu balık gibi kokutan nadir hastalık: En çok kadınları etkiliyor

Dünyadaki TMAU vakalarının kesin sayısı bilinmemekle birlikte, görülme sıklığı ile ilgili tahminler büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Yapılan tahminler, her 200 bin ila 1 milyon kişiden birinde bu hastalığın görülebileceğini belirtmektedir.

TMAU’nun sebebi, vücutta trimetilamin adlı kimyasalın birikmesidir. Normalde, bağırsaktaki bakteriler tarafından yumurta, karaciğer, baklagiller ve bazı deniz ürünlerinin sindirilmesiyle trimetilamin üretilir. Sağlıklı bireylerde bu kimyasal, FMO3 adı verilen bir enzim tarafından trimetilamin N-oksit adlı kokusuz bir maddeye dönüştürülerek idrar yoluyla vücuttan atılır.

Ancak TMAU hastalarında bu enzimatik süreç düzgün çalışmaz. Bu durum, çoğunlukla FMO3 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır ve hastalık genellikle otozomal resesif şekilde kalıtılır. Yani hastalığın ortaya çıkması için hem anne hem de babadan hatalı genin alınması gerekir. Daha nadir olarak, TMAU’nun nedeni büyük miktarda trimetilamin üreten yiyeceklerin tüketimi, karaciğer yetmezliği ya da testosteron replasman tedavisi gibi tıbbi tedaviler olabilir.

TMAU’nun belirtileri doğumdan itibaren görülebilir ya da genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bazı hastalar sürekli olarak güçlü bir balık kokusuna sahipken, bazılarında bu koku dönemsel olarak ortaya çıkabilir. Stres ve beslenme alışkanlıkları belirtileri kötüleştirebilir.

Her ne kadar TMAU ölümcül olmasa da, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Koku nedeniyle sosyal ilişkilerde ve kariyerlerinde zorlanabilen hastaların, depresyon, anksiyete ve hatta intihar düşünceleri gibi ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riski yüksektir.

TMAU için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak doktorlar, hastalara trimetilamin içeren ya da bu kimyasalı oluşturabilecek maddelerden kaçınmalarını önermektedir. Özellikle bu yiyecekler arasında yumurta, karaciğer, böbrek, deniz ürünleri ve baklagiller yer alır.

Hastalara ayrıca, hafif asidik sabun veya şampuanlarla ciltlerini yıkamaları, yoğun terlemeye neden olacak aktivitelerden kaçınmaları, giysilerini sık sık yıkamaları ve antiperspirant kullanmaları önerilmektedir.

Ayrıca bağırsaklardaki trimetilamin üreten bakterileri azaltmak için düşük dozda antibiyotikler ya da bağırsakta trimetilaminin emilimini azaltmak için aktif kömür gibi tedaviler de önerilebilir. Ancak aktif kömür, birçok ilaçla etkileşime girebileceği için dikkatle kullanılmalıdır.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye sunma amacı taşımamaktadır.

Related Posts

Yaz aylarındaki riskleri göz ardı etmeyin! Kalıcı görme kaybına neden olabilir

Yaz ayları havanın sıcak olması ve günlerin uzaması nedeniyle çoğumuzu mutlu ederken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Tanyıldız, yaz aylarında en yaygın görülen 6 göz hastalığını anlattı.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Bu hastalık kadınlarda daha sık görülüyor ve 20-40 yaş arasın teşhis ediliyor!

Multipl Skleroz (MS) hastalığı kadınlarda daha sık görülüyor ve genellikle 20-40 yaş arasında teşhis ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meltem Can İke, MS hastalarının fizyoterapi, egzersiz, sağlıklı beslenme ve sıcak ortamdan kaçınma gibi tedbirlerle yaşam kalitelerini artırabileceğini vurguladı.