Yeni geliştirilen çipler elektrik yerine ışık kullanıyor

Teknoloji Dünyası Hakkında Yenilikçi Bir Haber

Bilişim dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılarak, ışığı kullanarak hesaplama yapabilen yeni nesil çipler geliştiriliyor.

ABD merkezli teknoloji şirketleri Lightelligence ve Lightmatter, fotonik çiplerle yapay zeka ve veri analizi gibi konularda daha hızlı ve enerji tasarruflu çözümler sunarak bilişim alanında önemli gelişmelere imza atıyor.

Bu yenilikçi adımlar Nature dergisinde de yer alarak, bilişim teknolojileri alanında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yapay Zeka İşlemleri İçin Işık Tabanlı Çipler

Geleneksel bilgisayarlar, hesaplamaları elektronik sinyallere dönüştürerek gerçekleştirirken, Lightelligence ve Lightmatter’ın geliştirdiği yeni cihazlar, ışığı doğrudan kullanarak matris çarpımı gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebiliyor.

İlk uygulamalarda elektronik bileşenlerin hala kullanıldığı bu cihazlar, ışık tabanlı çekirdeklerle yapay zeka uygulamalarında hız ve verimlilik sağlayarak geleneksel mimarilerden farklı bir yaklaşım sunuyor.

Lightelligence’ın PACE adını verdiği cihaz, fotonik ve elektronik çipleri birleştirerek finans, üretim ve nakliye sektörlerinde önemli olan optimizasyon problemlerinin çözümünü iyileştirmeyi hedefliyor.

Lightmatter’ın esnek işlemcisi ise dört ışık tabanlı çipi iki elektronik çip ile bir araya getirerek, ChatGPT gibi dil modelleri ve Pac-Man gibi oyunlarda kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırabiliyor.

Bu da fotonik çiplerin, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerle entegrasyonunun mümkün olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde yüzlerce yanardağın uyanmasına yol açabilir ve bu durum küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirebilir.Bilim insanlarının son yaptığı modellemelere göre, Patagonya buzullarının altında bulunan magma hareketlenebilir ve buzulların geri çekilmesi, bölgedeki volkanların aktif hale gelmesine neden olabilir.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Tesla’dan bir ilk: Sürücüsüz araç sahibine teslim edildi

Otoban ve ara sokaklardan geçen sürücüsüz araç, yolu başarıyla kat etti

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.